Door verschillende invloeden zoals aanpassingen ten behoeve van energieopwekking (watermolens), vloeiweiden, drooglegging en ontginningen van moerassen/lokale depressies en modern (grond)waterbeheer voor de landbouw was het halverwege de vorige eeuw noodzakelijk het watersysteem in de meanderende natuurlijke Voorsterbeek aan te passen om wateroverlast te voorkomen. De Voorsterbeek werd gedempt en ernaast werd een rechtaan-rechttoe kanaal gegraven met stuwen erin. Dit kanaal kreeg de naam Voorsterbeek.
Verdwenen Voorsterbeek terug in het landschap
Het Waterschap Vallei en Veluwe heeft in samenspraak met landgoedeigenaar Willem de Beaufort van Landgoed Beekzicht de verdwenen Voorsterbeek weer teruggebracht in het landschap. De waarde van natuurbeleving zal hierdoor vele malen groter worden, te meer omdat dit herstel vooral ten goede komt aan de aanwezige en verder toenemende flora en fauna. Om behoud en uitbreiding van flora en fauna te bevorderen is op het landgoed ook een moeraszone gecreëerd.
Overzicht projectplan
Toegankelijkheid
De herstelde Voorsterbeek loopt vanaf minicamping De Adelaar, gelegen op het landgoed Beekzicht, tot aan de Rijksstraatweg in Voorst, een traject van 2.200 meter lang. Doordat de meander door het landschap kronkelt, is deze ruim 200 meter langer dan het naastgelegen kanaal. Om de landbouwstructuur op verzoek van Willem de Beaufort te verbeteren, is de laatste 700 meter van de herstelde beek vrij recht gebleven en is waterloop de Leigraaf verlegd.
Gasten van de minicamping mogen deels langs de meander lopen. Het landgoed is overigens niet openbaar toegankelijk voor wandelaars. Wel mag op het hoger gelegen schouwpad aan de noordzijde van de gekanaliseerde Voorsterbeek gewandeld worden, waar vanaf de meanderende Voorsterbeek goed te zien is.
Vissen
Aan het begin van de herstelde beek is een vispassage om de nieuwe stuw aangelegd, waardoor vissen vanuit de IJssel via de Lage Leiding en de herstelde beek in de gekanaliseerde Voorsterbeek kunnen komen. Iets wat voorheen niet mogelijk was.
De nieuwe stuw zorgt ervoor dat het instromende water binnen de oevers van de smalle meander blijft. Om ook in de gekanaliseerde Voorsterbeek een gezonde leefomgeving voor vis te creëren is aan de zuidzijde een natuurvriendelijke oever gemaakt, waardoor vissen een prachtig paai- en opgroeigebied hebben gekregen.
Laatste fase
Op dit moment worden de laatste baggerwerkzaamheden in de gekanaliseerde Voorsterbeek nog uitgevoerd en binnenkort worden nog bomen langs de herstelde meanderende Voorsterbeek geplant.
Feestelijke openstelling
Op donderdag 20 juni volgt dan na zo’n 1,5 jaar werk de feestelijke officiële openstelling van de in ere herstelde verdwenen Voorsterbeek. Dan krijgt deze prachtige meander ook officieel een naam. Krijgt het opnieuw de eer om Voorsterbeek te mogen heten? Of zou het kanaal de naam Voorsterbeek blijven dragen? Dat blijft nog even de vraag……………
Projectleider van het project Herstel meander Voorsterbeek is Irma Huijnen van het Waterschap Vallei en Veluwe. Aannemer W. Zielman B.V. voert het project uit.
Via Google Maps is het volledige project in beeld gebracht