Visserijkundig onderzoek De Zandvang te Diepenheim

0 5556

Diepenveen Op 26 maart is op verzoek van de Hengelsportfederatie Oost Nederland door Sportvisserij Nederland een visserijkundig onderzoek uitgevoerd in de Zandvang, onderdeel van de Schipbeek/Buurserbeek, te Diepenveen. Tijdens dit onderzoek zijn de soortensamenstelling en de conditie van de vis bepaald. De visstandbemonstering werd uitgevoerd door middel van een zegen- en electrovisserij.

Op 26 maart is op verzoek van de Hengelsportfederatie Oost Nederland door Sportvisserij Nederland een visserijkundig onderzoek uitgevoerd in de Zandvang, onderdeel van de Schipbeek/Buurserbeek, te Diepenveen. Tijdens dit onderzoek zijn de soortensamenstelling en de conditie van de vis bepaald. De visstandbemonstering werd uitgevoerd door middel van een zegen- en electrovisserij.

Het water heeft een oppervalkte van 4 hectare en een breedte vavan 17 tot 75 meter. De Zandvang ligt tussen twee stuwtjes en is onderdeel van Schipbeek. Het water is op basis van het geringe bedekkingspercentage waterplanten getypeerd als het basem snoekbaarstype.

Er zijn 15 vissoorten aangetroffen, zowel stroomminnende, plantenminnende als algemen vissoorten. De visstand bestond in aantal voornamelijk uit kleine baars. In gewicht bestond de visstand voornamelijk uit snoek gevolgd door karper.

Als knelpunten zijn gesignaleerd de geringe visstand, de aanwezige baggerlaag en het gebrek aan schuilgelegenheid voor vis waardoor met name predatie door aalscholvers een groot effect op de visstand heeft.

Om de knelpunten op te lossen zijn er een drietal maatregelen voorgesteld; aanbrengen onderwaterstructuren, aanleg vispassage langs de stuw tussen de Zandvang en de Buurserbeek en het verwijderen van de baggerlaag.

Voor het volledige rapport klik hier.

Gerelateerde berichten
Facebook reacties

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.