De planning voor de Dood aas Demodag begon direct na het succesvolle evenement van oktober in Deventer. Het moest een winterse visserij betreffen die ook interessant was voor het publiek om van te leren. De enige voorwaarde om het af te gelasten zou ijsvorming zijn, onder alle andere omstandigheden ging dit evenement door. En wat kregen we? 4 februari 2023 gaat de boeken in als een warme winterdag. Het warmtepak was al snel te warm en het was voor de vissers goed toeven aan en op het water. Helaas is zo’n warme dag in de winter funest voor zo’n mooie winterse stek als Meppel. De vissen leken er maar mondjesmaat te liggen en de vissen die er lagen, hadden hun zinnen niet gezet op eten.
Zowel vanaf de kant als op het water werden diverse demo’s verzorgd. Door 6 demovissers werd statisch met zowel de dobber als met een bodemmontage gevist. Verder waren er 3 demovissers die een actieve lichte visserij lieten zien met dropshot en sleepdobbertje. En ten slotte waren er 3 demovissers met hun boten waar bezoekers op konden stappen. Dierenspeciaalzaak Matavi zorgde deze dag voor de dode aasvissen.
Er kwamen meer van 40 geïnteresseerden af op de demodag, waarvan er 26 mee gingen met een boot voor een sessie van ongeveer een half uurtje. Leuk om te zien dat de bezoekers van alle leeftijden uit alle hoeken van ons werkgebied kwamen! In de federatiestand was koffie of thee verkrijgbaar met een lekkkere plak cake. Rond de middag konden alle aanwezigen genieten van een heerlijke kom erwtensoep bij de stand van Sportvisserij Oost-Nederland. De demovissers werden op hun stekken voorzien van soep.
Rond de middag was er erwtensoep voor alle aanwezigen
Lossers en hangers
Zoals gezegd waren de rovers niet erg happig. Toch was er bij de statische vissers een beetje actie. Na twee missers bleven bij de ingang van de Schuttevaerhaven uiteindelijk toch twee leuke snoeken hangen! En bijna lukte het een van de demovissers om in het zicht van de federatiestand een snoekbaars te vangen, maar deze schoot vlak voor de kant los.
Een resumé van de dag door enkele demovissers:
Dobber vanaf de kant
Na het helpen opzetten van de federatietent en wat kennismaking met andere liefhebbers installeerde Romany zich op een mooie visstek vlak bij de fietsersbrug. Als snel nadat hij zijn dobberhengel had uitgegooid volgde een aanbeet. Helaas zette deze niet door en was alleen en licht beschadigd aasvisje het resultaat.
De hele dag door bleven bezoekers langslopen met vragen over het optuigen van de hengel en ook de tweede hengel met statisch bodemtuig werd even beter bekeken en vastgehouden. Ook met deze laatste montage was de roofvis op deze mooie dag helaas niet te verleiden. Al met al was het een gezellige dag waarbij veel vragen zijn gesteld en beantwoord en leuke gesprekken zijn gevoerd over het roofvissen.
Romany geeft uitleg over dobber en bodemmontage
Sidescan vanuit de rubberboot
Ivo gaf uitleg over de side-scan vanuit zijn rubberboot, waarop hij steeds 2 opstappers kon meenemen. Alle opstappers waren enthousiast en erg geïnteresseerd en omdat aanbeten of vangsten helaas niet gedemonstreerd konden worden, konden we mooi de diepte in qua vistechniek (fireball) en fishfinder techniek. De vragen gingen over “Wat zie ik nou op het scherm?”, tot “Hoe vis ik effectief op snoekbaars?”. Gelukkig was er genoeg tijd om ook inhoudelijk goed antwoord te geven. Dit was zowel voor de opstappers fijn, als voor de schipper. Super leuk om te merken dat anderen ook enthousiast zijn over het doodaasvissen in de winter en graag willen leren.
Ivo gaat "de diepte in" met uitleg over de sidescan
Dobber en fireball
Nadat Klaas zijn boot getrailerd had en de voorbereidingen voor soep en koffie in de federatietent geregeld had, kon het demovissen beginnen. Klaas had voorafgaand aan deze dag tweemaal voorgevist om het water een beetje te leren kennen. Met steeds met 1 gast aan boord vertelde hij over het slepend vissen met doodaas. Dit gebeurde zowel met alleen een fireball montage als d.m.v. een fireball onder de dobber. Aan de opstappers legde Klaas uit waarom hij met vrijloopmolens vist en op welke dieptes. Ook een stukje uitleg over het zoeken van aasvis op de fishfinder kwam aan bod. In de buurt van zulke hotspots sleep je een tijdje heen en weer. Net zoals bij het voorvissen was er helaas weinig aasvis te vinden, waardoor er aan boord ook geen vis kwam. Ondanks dat Klaas en zijn gasten niets wisten te vangen, was het een goede dag waarin hij veel informatie over deze visserij kon slijten.
Klaas had verschillende fireball montages aan boord
Gevarieerd publiek aan boord
Rinze’s beleving van de dood aas demodag komt ook vanuit de visboot. Hij mocht als demovisser 5 afvaarten verzorgen met 2 tot 4 geïnteresseerden per keer als gast in de boot. Het was een gevarieerd publiek dat bestond uit vismaten, vader en zoons, een gezellig stel, 3 generaties (opa, vader, zoon) en opa met een aantal kinderen. Ze hadden allemaal wel eens snoek gevangen, dus op dat gebied wel ervaring maar minder met het vissen met dood aas. Het aan elkaar voorstellen begint tijdens het naar de stek varen en op de stek kon Rinze verschillende technieken laten zien zoals het vissen met fireball en met een sleepdobber. Stekkeuze, dieptemeters, materiaal, aanslaan, montages, vrijwel alles kwam aan bod. Er was ook tijd zat om veel vragen te beantwoorden en ruim een half uur later stapte men weer enthousiast van boord.
Vader en zoons gaan een keer een bootje huren in de Weerribben
Onderlinge contacten
Wat heel leuk was om te zien was dat enkele bezoekers onderling contact legden om eens samen op pad te gaan. Het stel was helemaal enthousiast over bootvissen en vader en zoon gaan een keer een bootje huren in de Weerribben. Natuurlijk zijn ze allemaal de rest van het terrein ook rond gegaan om nog meer info op te snuiven. Mooi om zoveel enthousiasme te zien en kennis over te dragen om anderen verder op weg te helpen bij hun hobby (of passie).
Drentse Turf
Omstreeks 15.00 uur kwam er een einde aan de dood aas demodag en werden alle vrijwilligers die deze dag mogelijk hadden gemaakt bedankt met een lokale specialiteit van de bakker: een Drentse Turf. De dag was meer dan een succes en we kunnen de conclusie trekken dat het succes van zo’n evenement dus niet hoeft af te hangen van de vangsten. De roofviscommissie van Sportvisserij Oost-Nederland bedankt de Meppeler Hengelaarsvereniging voor de fijne samenwerking.
We zijn inmiddels al weer druk aan het overleggen en schetsen voor een nieuwe interessante dag. Houd dus de
webpagina van de roofviscommissie en ons Instagramaccount
@roofviscommissie_svon in de gaten zodat jij deze dag niet hoeft te missen!