Eerste Roofvis “op stap” dag voor jeugd geslaagd! (incl. Aftermovie)

0 1888
08 nov

Woensdag 19 oktober jl., tijdens de herfstvakantie in de regio Noord, vond de eerste Roofvis “op stap” dag voor jeugd plaats in en om Deventer. Dit evenement was meteen het eerste evenement van de nieuwe roofviscommissie van Sportvisserij Oost-Nederland. Een mooie opkomst, prachtig weer én schitterende vangsten zorgden voor een geslaagde dag!

17 jonge roofvissers hadden zich opgegeven om deze dag onder leiding van ervaren roofvissers een hengeltje uit te gooien in verschillende wateren in en om Deventer. De ontvangst was in het clubhuis van de Deventer Hengelsportvereniging, waar iedereen om tien uur van harte welkom werd geheten door de voorzitter van de vereniging. Ook enkele ouders bleven deze dag aanwezig en hoopten iets bij te leren op het gebied van roofvissen. Nadat iedereen voorzien was van iets te drinken, gaf Ivo het programma van de dag weer, waarna hij het stokje overgaf aan Lau Boom.

Presentatie door Lau Boom

Lau Boom, bekend van het YouTube kanaal Kanalgratisdotnl en @lauboomfishing, gaf een boeiende presentatie, waarin hij zijn vele ervaringen over het vissen op snoek, snoekbaars, baars en roofblei met ons deelde. Hierbij gaf hij uitleg over te bevissen plaatsen, technieken, kunstaas en benodigdheden. Tussen de regels door testte hij ook nog even de kennis en ervaringen van de deelnemers. Er was een leuke interactie met de jeugdige roofvissers en het enthousiasme om te gaan vissen groeide zienderogen bij iedereen. Natuurlijk was er ook gelegenheid voor een paar jeugdige fans om met Lau op de foto te gaan. Als extra verrassing besloot Lau ter plekke om die middag ook mee te gaan vissen en te helpen met de begeleiding van de jeugd.


Groepen per vissoort

Na de presentatie van Lau werden de deelnemers in drie groepen verdeeld, op basis van de soort roofvis die zij graag wilden vangen. Per groep zorgden 2 of 3 ervaren roofvissers voor de begeleiding en vervoer van de deelnemers. Ook werden de eigen hengelmaterialen van de deelnemers bekeken en voorbereid. Wie geen eigen materialen had, kon gebruik maken van de aanwezige hengels, kunstaasjes en andere beschikbare materialen. Ivo wees allen nog even op het gedrag langs de waterkant m.b.t. op het correcte omgaan met ons milieu. Dat houdt natuurlijk in dat we al ons afval meenemen en waar nodig ook ander zwerfafval opruimen. Speciaal hiervoor waren een aantal Vang5 sets beschikbaar.
1

Ondertussen hadden de vrijwilligers van de Deventer Hengelsportvereniging gezorgd dat de lunch en wat te drinken klaar stond. Voor alle aanwezigen was er een broodje kroket of frikandel en een broodje bockworst om met een goede energie naar de waterkant te gaan



Aftermovie

En hoe dit verder verliep, vertellen de begeleiders in onderstaand verslag én zie je in onze Aftermovie:



Timon en Romany – snoekbaarzen in de IJssel

Timon en Romany verlaten de stad Deventer om met Boas, Luuk, Bjorn, Milan, Sven en Jonas om aan de andere kant van de IJssel bij het IJsselhotel op de Worp een snoekbaarsmiddag te houden.

Op de eerste stek blijkt het te ondiep voor de snoekbaars vanwege de lage waterstand. Timon stelt voor om naar de kribben te gaan en al gauw blijkt dit een goed idee. Ondertussen komen van de andere groepen foto’s van snoek- en baarsvangsten binnen. Bij ons laat het nog heel even op zich wachten totdat een van de deelnemers toch binnen 10 minuten twee prachtige snoekbaarzen van ruim 50 cm vangt! De jeugdige vissers hebben het naar hun zin en gooien of hun leven ervan afhangt.

Een prachtige snoekbaars van ruim 50 cm!  


Speciaal voor het vissen in de IJssel en om de kans op vastzitten te beperken, zijn er iets langere hengels beschikbaar. Helaas komt toch menigeen vast te zitten tussen de stenen, maar meestal lukt het Romany om de vastzittende shads los te krijgen. Wie helaas toch zijn lijn breekt, kan bij Timon terecht voor een nieuwe montage. Het vissen in de IJssel brengt dit soort risico’s met zich mee, een leerzame ervaring voor de deelnemers.




 

De deelnemers, ook de deelnemers die niets vangen, blijven positief en tot het einde van de middag hun hengels uitwerpen. We kunnen via de Whatsapp groep meegenieten van de vangsten van de andere groepen. Ook de groep van Klaas, Noah en William heeft zich ondertussen aangesloten bij onze groep en die middag worden in de IJssel nog enkele mooie maatse snoekbaarzen gevangen.


Ivo en Lau - snoek en baars

Het groepje van Ivo en Lau gaat met twee auto's richting het Overijssels Kanaal, dit heldere kanaal met veel plantengroei is ideaal voor jeugd om te vissen. Ze zien goed de actie van het kunstaas en kunnen hier leren secuur over de planten heen te vissen, waar de rovers zich verschuilen. Afhankelijk van de kunstaaskeuze kun je hier baars en snoek verwachten. De 5 jonge roofvissers beginnen enthousiast te werpen en langs de oever te struinen. Ivo en Lau helpen waar nodig om te zorgen dat er scherp gevist kan worden. Hier en daar weet Lau ook zelf met de baitcaster wat worpen te plaatsen om er zeker van te zijn dat het kanaal goed wordt bevist en potentiële hotspots ook echt benut worden. Deze worpen dienen als mooi voorbeeld voor de jeugd.


We besluiten bij Schalkhaar een stuk water tussen twee bruggen af te werpen. De oevers zijn nog begroeid met hoge rietkragen, daarom is het benutten van beide kanten zinvol in onze ogen. Eenmaal aangekomen bij de tweede brug hebben we nog geen aanbeet gekregen. Bij deze tweede brug is er ook de mogelijkheid om een naast gelegen sloot met vallend water te bevissen, dus sommige deelnemers wisselen naar kleine shads om een poging te wagen op de aanwezige baars. Dit geeft Lau de kans om het water onder en voor de tweede brug goed uit te werpen met een jerkbait, en niet zonder succes. BAM, de eerste snoek schuift volledig over zijn kunstaas en hij weet de haak goed te zetten. Na een korte behendige dril ligt de vis in het schepnet.

De vis leggen we op de natte onthaakmat en na het onthaken gaan we gezamenlijk op de foto. Deze mooi getekende snoek is een goede motivatie voor de deelnemers om nog beter en scherper te gaan vissen, want Lau heeft net bewezen dat de snoeken wel degelijk aanstaan!



Na de foto's en het meten van de 74cm lange snoek leggen we de snoek weer terug in het water, waarna deze rustig wegzwemt. Deze stek benutten we direct even om de kunstaasboxen van de deelnemers te openen en alle vragen over hun eigen kunstaas te beantwoorden. De vragen gaan over; "Hoe een chatterbait binnen te vissen?", en " Hoe een jerkbait actie te geven?" , tot aan; " Welk kunstaas is goed voor welke vis?". Lau en Ivo nemen de tijd voor alle vragen zodat de deelnemers met goed vertrouwen ook eigen kunstaas kunnen inzetten. Kort daarna gaat de groep verder met het afwerpen van de andere oever, terug naar de plek van de auto's. Helaas krijgen we ook aan deze kant van het kanaal geen volger of aanbeet. Op naar een nieuwe stek!



We besluiten de Vijfhoek in te gaan. De Vijfhoek is een woonwijk aan de rand van Deventer met diverse watergangen die ook een mooi bestand aan snoek bevatten. De kans op grote baars is in deze wateren kleiner. Lau en Ivo leggen even kort uit dat we ook hier "te gast" zijn en het belangrijk is om rustig te zijn aan de waterkant. De wateren in deze wijk zijn vrij ondiep en de vis is dus makkelijk te verstoren. Dat is iets wat we zeker niet willen!


De deelnemers kiezen voor shads, kleine jerkbaits en twitchbaits met een maximale zwemdiepte van 50cm. Hiermee kunnen we ook deze wateren effectief afvissen op zoek naar de snoeken. Ook hier loopt Ivo met de onthaakmat, onthaaktang en meetlint mee en geeft her en der tips, terwijl Lau meeloopt om nog wat worpjes te plaatsen en ook de deelnemers de nodige praktische tips te geven. Honderden meters blijft het angstvallig stil en gespannen, was dit water wel zo'n goede keuze... Maar gelukkig na de nodige meters afgevist te hebben komen we op een breder stuk water in de wijk, ook hier gaan de deelnemers enthousiast aan het werpen. BAM, ineens is het raak! Er lag een snoek te wachten in het midden van deze verbreding en deze kon de voorbij zwemmende jerkbait niet weerstaan! 1 van de deelnemers weet een snoek te vangen van 82cm! Een mooi volgevreten en dikke snoek wordt op de foto vastgelegd en teruggezet.



Hiermee is de wijk verder goed uitgeworpen en rest ons niks anders dan naar de derde en laatste stek te gaan, de Zandwetering. Eenmaal aangekomen bij de zandwetering splitsen we ons op vanwege de smalle wetering, we blijven wel in het zicht van elkaar. Lau loopt naar links, waar Ivo met 2 jongens het stuks naar links gaat afwerpen. Helaas blijft het op dit water enkel bij 1 volger en een jagende snoek onder de brug. We weten beide vissen niet tot een aanbeet te verleiden. Volgende keer beter, hopen we dan maar.

Klaas, Noah en William – baars, snoek en snoekbaars

De laatste groep bestaat uit 6 jongens en een vader. Als eerste vislocatie kiezen zij voor de Schipbeek. Daar aangekomen worden eerst de hengels opgetuigd. De deelnemers staan te popelen om te gaan vissen en een van de jongens kiest alvast een kunstaasje uit. Zodra voor hem de hengel klaar is, hangt hij een 7 cm Tormentor van Abu Garcia, een kleine ondiep lopende plug, aan de speld. Nog voordat alle hengels gebruiksklaar zijn, roept de jongen: “Ik heb er een!”. Bij zijn eerste worp werd zijn kunstaasje gegrepen door een flinke snoek, prachtig!



Het voordeel van klein kunstaas is dat je er alle soorten roofvis mee kan vangen. Het nadeel kan zijn, zoals in dit geval, dat deze snoek het kunstaas helemaal achter in zijn bek heeft. Hier kunnen de begeleiders een goed voorbeeld geven en laten zien dat je altijd moet gaan vissen met het juiste gereedschap. Al snel zijn schepnet, onthaakmat en onthaaktang ter plaatse. Noah helpt de jongen vakkundig bij het onthaken van de vis. Na het meten en wat foto’s en even oefenen met de kieuwgreep, wordt de snoek van 83 cm teruggezet in het water.


Tijdens het onthaken van de snoek wordt er door een van de andere jongens een mooie baars gevangen aan een shadje. In het uur dat volgt wordt door de jongens het water goed uitgevist. Omdat er geen actie meer komt, besluiten we om ons aan te sluiten bij de groep die aan de IJssel op snoekbaars aan het vissen is.
 
Daar aangekomen beginnen de jongens na wat uitleg met vissen. Noah die zelf ook mee vist, vangt al snel een mooie snoekbaars. Snel doorvissen op deze stek en ja hoor, er volgt nog een aanbeet. Direct na het aanslaan geeft Noah zijn hengel over aan een van de deelnemers om de vis uit te drillen. Na een prima dril glijdt ook deze mooie snoekbaars in het landingsnet.



Een van de andere jongens mag met een hengel van Klaas vissen, aangezien de andere beschikbare hengels al in gebruik zijn. Binnen 5 minuten klinkt ook hier “Ik heb er een!” Zijn eerste snoekbaars ooit wordt snel onthaakt en na wat foto’s teruggezet in de rivier. En zoals altijd vliegt de tijd voorbij als je plezier hebt en is het tijd om terug te gaan het clubhuis.
 

Afsluiting en goodiebags

Na een prachtige dag met prima weer en schitterende vangsten van 3 soorten roofvissen verzamelde iedereen zich weer in het clubhuis van de Deventer Hengelsportvereniging. Onder het genot van iets te drinken werd nog even gezellig nagepraat. Na een dankwoord van Sonja kregen alle vrijwilligers een groot applaus en een heerlijke Luykens speculaas als blijk van waardering voor hun inzet. Alle deelnemers kregen nog een goed gevulde goodiebag met natuurlijk wat roofvisspullen én als klap op de vuurpijl het boek “Snoeken doe je zo” mee naar huis.


Fotoalbum

Benieuwd naar meer foto's van de Roofvis "op stap" dag?
Bekijk dan hier het volledige fotoalbum van de Roofvis “op stap” dag

Bedankt!

Zowel de kinderen als de begeleiders en andere vrijwilligers kijken terug op een leerzame en leuke dag waarin we mooie vissen hebben mogen vangen en leuke vragen hebben mogen beantwoorden. De roofviscommissie van Sportvisserij Oost-Nederland bedankt alle vrijwilligers voor hun hulp, de Deventer Hengelsportvereniging voor hun gastvrijheid en inzet, Raven Lelystad en Hengelsport Apeldoorn voor de gesponsorde materialen, Johan Wolff voor de fotografie en Hans Odink voor de aftermovie. Op naar het volgende evenement!

Volg ons op Instagram

Wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten van de roofviscommissie? Volg ons dan op Instagram @roofviscommissie_svon



Gerelateerde berichten
Facebook reacties

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.