Het is inmiddels een landelijk bekend fenomeen, de toename van het aantal waterplanten in stadswateren maar ook sommige grote open wateren. Na de randmeren zien we bijvoorbeeld ook wateren in de kop van Overijssel steeds verder dichtgroeien. Enerzijds is dit natuurlijk goed voor de onderwaterecologie en sommige vissoorten, aan de andere kant zien we steeds vaker dat sportvissen en recreëren op het water lastig wordt!
Sportvisserij Oost-Nederland werkt daarom samen met diverse partijen rondom de weerribben-wieden aan de problematiek rondom waterplantenoverlast. Enige jaren terug is hiervoor zelfs een werkgroep waterplanten opgestart. Onder andere de recreatievaart, lokale ondernemers, de zeilvereniging, de sportvisserij (in wedstrijdverband en bootjesvisserij), de gemeente en de Provincie hebben een economisch en recreatief belang bij het kunnen blijven varen, vissen en recreëren. Tegelijkertijd is Natuurmonumenten de eigenaar van de Oostelijke Belterwiede, kent het gebied natuurdoelstellingen én is het een natura 2000 gebied.
De ingewikkelde puzzel van, wat te doen aan de waterplantenoverlast lijkt nu, na jaren, in elkaar te gaan vallen. Deze zomer wordt een deel van de Oostelijke Belterwiede gemaaid! De waterplanten zijn in kaart gebracht en de provincie en het waterschap zetten de opdracht de komende weken dan ook weg. Vanaf dit najaar gaan we kijken hoe de komende jaren invulling geven aan de maaiwerkzaamheden. Wordt vervolgd!