Vrijwilligersactiviteiten
Binnen Sportvisserij Oost-Nederland zijn zo'n 280 vrijwilligers actief in verschillende functies, commissies, werkgroepen, etc.
Op het gebied van onder meer water- en visstandbeheer, onderhoud, sportvisserijmogelijkheden, controle en handhaving, jeugd, promotie en op bestuurlijk vlak wordt veel werk verzet.
Een greep uit de vrijwilligersactiviteiten
- Schippers en visgidsen mindervaliden boot
Een groepje vrijwilligers uit de omgeving van Ommen gaat graag vissen met mindervaliden en neemt ze mee op de boot voor een prachtige visdag op de Vecht. De vrijwilligers zijn gastheer, besturen de boot en begeleiden de gasten bij het vissen. Er wordt gezorgd voor alle benodigde hengelmaterialen, een veilig zwemvest en (als het nodig is) warme dekens.
- VISmeesters en VIScoaches
Onze VISmeesters verzorgen vislessen op scholen voor kinderen van groep 7 en 8. De vislessen bestaan uit een theoriedeel in de ochtend en ’s middags wordt er gevist met de hele klas in een nabijgelegen viswater. VIScoaches assisteren met name bij het praktijkdeel, meestal in samenwerking met vrijwilligers van de plaatselijke hengelsportvereniging.
- Samen Vissen Coaches
Onze Samen Vissen Coaches bezorgen organiseren samen met lokale hengelsportverenigingen voor cliënten uit zorginstellingen en prachtige visuitjes.
- Stichting Visserijkundig Onderzoek Oost-Nederland
De Stichting Visserijkundig Onderzoek Oost-Nederland (VKO) bestaat uit een team van zo’n 20 enthousiaste vrijwilligers, die de visstand in kaart brengt van wateren in Oost-Nederland. Naast het organiseren en uitvoeren van deze visserijkundige onderzoeken is de Stichting VKO ook inzetbaar bij calamiteiten, zoals vissen in nood of vissterfte. De coördinatie en aansturing van het team gebeurt vanuit het kantoor van Sportvisserij Oost-Nederland.
- Controleurs sportvisserij
Controle en handhaving op het bezit van de juiste visdocumenten is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de sportvisserijsector en de overheid. Deze verantwoordelijkheid pakken onze federatieve controleurs graag en goed op door in ons hele gebied controles op de Visserijwet uit te voeren. Alle bij Sportvisserij Nederland geregistreerde hengelsportcontroleurs die de Cursus Controle Sportvisserij hebben gevolgd, ontvangen controlekleding, een controleurspas en inlogcodes voor het Registratiesysteem voor Controleurs Sportvisserij (RCS).
- Wedstrijdcontroleurs
Om onze wedstrijden eerlijk en volgens de regels te laten verlopen, hebben we een aantal gecertificeerde wedstrijdcontroleurs. Onze wedstrijdcontroleurs kennen niet alleen de wedstrijdregels, maar hebben ook basiskennis van de visserijwet en kunnen de belangrijkste vissoorten in Nederland herkennen. Een dag als wedstrijdcontroleur is vooral een spannende en gezellige dag. Als vrijwilligers onder elkaar is het gezellig en tijdens de wedstrijd is het pure passie wat de deelnemers aan de wedstrijd laten zien. Voor het nieuwe wedstrijdseizoen zijn we op zoek naar nieuwe wedstrijdcontroleurs.
- Fuikenlichters historische aalstal IJhorst
De aalstal in de Reest bij de kerk te IJhorst is een eeuwenoude opstelling met als doel het vangen van vis waaronder aal. Zo’n 600 jaar heeft de aalstal dienst gedaan totdat in de 19e eeuw het verval onomkeerbaar was en de aalstal geruimd werd. In 2015 is de aalstal volledig gereconstrueerd en is gestart met monitoring van de visstand. In de maanden mei en augustus van elk jaar wordt de fuik steeds geplaatst op donderdag om 16.30 uur en gelicht op de daarop volgende vrijdag om 16.30 uur.
Vrijwilligersbeleid
Sportvisserij Oost-Nederland hanteert verschillende middelen en systemen om haar vrijwilligers te begeleiden en belonen. Er bestaan vaste financiële vergoedingen, reis- en onkostenvergoedingen, mogelijkheden voor scholing, kleding, een vrijwilligersvisdag en etentjes. Onderdelen van ons vrijwilligersbeleid vind je op onze website. Vrijwilligerscoördinator
Binnen Sportvisserij Oost-Nederland is Sonja van der Kooi vrijwilligerscoördinator. Dit houdt onder andere in het werven en begeleiden van vrijwilligers, organiseren van vrijwilligersactiviteiten en -cursussen, uitvoeren van jubileabeleid, verzenden van de vrijwilligersnieuwsbrief en overige communicatie en contactpersoon voor vrijwilligers. Daarnaast zijn er ook andere medewerkers contactpersoon voor vrijwilligers met specifieke functies of taken.
Vrijwilliger worden?
Wil je ook vrijwilliger worden bij Sportvisserij Oost-Nederland? Bekijk dan de actuele vacatures of neem vrijblijvend contact met ons op via vrijwilligers@sportvisserijoostnederland.nl.